Carnavalsdagen 2019

Carnavalsdagen 2019

de dagen vooraf

Na het taart bakken hadden we al even van de sfeer geproefd en hadden we de smaak te pakken, nu duurde het ook niet lang meer voordat we echt los mochten gaan. Nadat we woensdag nog even bij elkaar gekomen waren om de laatste ins en outs te bespreken kon het gas erop en waren we er helemaal klaar voor. Ook hadden we al een hoop voorpret met de vlag van de Meulewiekers, een vereniging uit Elden waar we goed mee kunnen. Er hing namelijk een vlag van hun in ons Baggergat en dat kan eigenlijk niet, maar ja voor leut en gein kun je ook in het Baggergat Meulenwieker zijn. Langzaam kroop de tijd voorbij en bij ons kwam dan ook een beetje de gezonde spanning opzetten. William moest donderdagavond nog even naar de kapper en Hanneke besloot om lekker op tijd met de hofdame mee naar bed te gaan. Natuurlijk slaap je door de spanning niet zo opperbest en om half elf schrok Hanneke wakker maar de Prins was nog niet terug, zo’n bezoekje aan de kapper duurt toch niet zo lang? Wat bleek onze stoere prins had zoveel last van de gezonde spanning dat hij maar wat blij was dat de jongens moesten darten in de kroeg want hij moest ze toch echt even gaan aanmoedigen 😉 na wat nachtrust was het dan eindelijk zover, de carnavalsdagen zijn aangebroken!

Vrijdag:

Vrijdagochtend mochten we de viering op school bijwonen, wat vonden wij het leuk dat we mochten komen op de school waar onze Hofdame zit en waar de prins in zijn jonge jaren op school heeft gezeten. We mochten hier genieten van optredens van alle klassen, wat deden ze het allemaal goed!! Het is echt topsport op de vroege ochtend zo’n optreden te doen, geloof ons maar. Na wat hossen en springen hadden wij het al bloedheet en liepen al te zuchten en te puffen, maar alle kinderen bleven maar gaan. Dat feest vieren dat kan de jeugd in Haalderen wel, ze zeggen ook niet voor niks de jeugd heeft de toekomst. Nou wij hebben vrijdag gezien dat dat wel goed zit, de kinderen op de Wieling kunnen feesten als de besten. Daar waar de scholieren nog even verder feeste was het voor ons tijd om te gaan even onze rust pakken want er komen nog lange dagen aan en s’avonds mochten we weer op pad.

Vrijdagavond mochten we op bezoek bij de jongste inwoner van Haalderen. Dit was nog wel even spannend in de weken vooraf want wie o wie zou de jongste worden?  Dit maal waren er meerdere die rondom de carnaval geboren zouden kunnen worden. We hadden de eer om bij Loyd op bezoek te gaan, zoon van Ivo Sommers en Melissa Meurs. Na de felicitaties en het overhandigen van het tegeltje en een presentje namens ons namen we plaats en mochten we Loyd even goed bewonderen, we hadden Loyd natuurlijk al een keer voorbij zien komen want de oma van Melissa woont naast ons. We hebben even gezellig gezeten, voor Loyd was het tijd om te gaan slapen en voor ons om verderop te gaan maar we zullen Loyd vast nog vaak gaan zien.

De tijd was gekomen om naar Hent’s Cafe te gaan om hier (onofficieel) de aftrap van de carnaval te geven. Toen we binnenkwamen zat de sfeer er al lekker in. De vrijdagavond staat in het programma van de Kleibakkers omschreven als rustig beginnen, we hadden ons dan ook voorgenomen om dat ook te doen er kwamen tenslotte nog 4 dagen aan. Evelien had ons netjes afgezet en ging daarna naar huis, wij hebben zo’n vermoeden dat er daar al iets anders ging 😉 Het was zo gezellig lekker stampen met de iets jongere generatie, er was zelfs een heel elftal aanwezig, hierover is nog niet duidelijk of wij nou hun moesten aanmoedigen of hun ons dat, zou tijdens de rest van de dagen nog wel blijken al is het misschien niet zo handig om de carnaval  te starten met shakes en shotjes.

Rond half 2 (we zouden om 12 uur naar huis gebracht worden) leek het ons ondanks dat het zo gezellig was toch maar verstandig om naar huis te gaan want de volgende dag moesten we om half 10 alweer paraat staan, dat lijkt misschien laat maar je moet nog douchen de haren doen eten en geloof ons tijdens deze dagen gaat dat niet zo snel.

Zaterdag:

Vandaag mochten we de sleutel op gaan halen waar we komende dagen mee zouden regeren over het Baggergat. Zoals de meeste inmiddels al weten (is dit niet het geval dan kun je dit terug lezen in het dagboek) is de Prins in combinatie met sleutels nog wel een dingetje. Vandaag mochten we naar Angeren voor de sleuteloverdracht. En weer bleek dat de sleutel en de prins echt wel een dingetje is want in de auto vroegen we ons af of we wel op tijd zouden komen voor de sleutel wat hadden we het benauwd. Onze lieve chauffeur vond het nodig om alvast een beetje in de sfeer te komen, hij had alleen niet helemaal door dat zijn muzikaliteit zorgde voor een file in Haalderen en vervolgens bij het stoplicht werd er gemeld dat het stoplicht toch echt niet groener werd. Ook vergat hij een afslag, dat maakte toch niet uit want we komen zo ook op de kamervoort, hierop riepen we met 3 man sterk: NEE, je moet draaien!! Gelukkig waren we toch nog op tijd al waren er inmiddels al wel posters uitgedeeld 

Nadat we de andere prinsenparen gedag hadden gezegd was het al vrij snel tijd om op de wagen van Angeren te stappen en via het Keuje naar het dorpshuis. In het dorpshuis werden we met alle prinsenparen binnengehaald en mochten we op het podium plaatsnemen. Al vrij snel werd er overgegaan tot de orde van de vlinder, de hoogst haalbare onderscheiding binnen gemeente Lingewaard. De Orde van de Vlinder ging in ons dorp naar Hans Demon, en terecht je hebt hem verdient Hans voor de torenhoge inzet binnen de vereniging. Vervolgens mochten we genieten van velen mooie optredens verzorgd door alle verenigingen van de gemeente Lingewaard. Hierna was het dan eindelijk tijd voor de sleuteloverdracht, we mochten ook als eerste naar voren komen om onze sleutel op te halen. Weer werd er benoemd dat de Prins iets met sleutels had, maar gelukkig was er alle vertrouwen dat het met deze sleutel wel goed zou komen want die geven we natuurlijk maar zo niet af!! Nadat alle dorpen hun sleutel hadden was het tijd om terug te keren naar ons eigen Baggergat waar we nu het hef in handen hebben tot Dinsdagavond.

Zaterdagavond:

De officielle start in ons Baggergat, we waren er klaar voor en hadden er zin in! Het was tijd om de zaal binnen te gaan, hier ging het allemaal wat anders als anders, er was geen officielle buutemars, wij moesten ineens voor de raad naar binnen met president Roy en ZONDER Anja. Eenmaal bij het podium mochten we naast Roy blijven staan want meteen na het welkomswoord was het tijd voor de proclamatie, maar waar is Renate? gelukkig zag de prinses de proclamatie en die kon ze zelf wel pakken, tijdens het welkomswoord moest Evelien een vraag beantwoorden uit ons zicht hoorden we keihard JA. We dachten nog het zal allemaal wel en ineens stond het hele bestuur op de dansvloer met een nummer speciaal voor de Prins gemaakt: Jij krijgt die kwast niet meer uit mijn hand. Wat waren wij verrast, geweldig we hadden het echt niet aan zien komen.

hierna was het dan toch echt tijd voor het officiele gedeelte, de proclamatie, openingsdans, het installeren van nieuwe raadsleden en de grootste kleibakker, William en Hanneke waren al een beetje aan het gissen wie er dit jaar mee vandoor gaat, na een beetje rondkijken in de zaal waren ze er dachten ze achter wie het zou zijn en ze hadden gelijk, de familie Reijmers was kleibakker van het jaar. Dit hebben ze zeker verdient want de hele familie zet zich al jaren lang in voor de Vereniging. Hierna was het tijd voor de prijsuitreiking van de mooist verkleden en daarna zou het officiele gedeelte erop zitten en kon het feest losbarsten. De prins en Prinses dachten dat ze de prijsuitreiking er wel even doorheen konden rammen zodat ze hierna konden feesten helaas was er een stel bejaarden aanwezig die de gang er aardig uithaalde, ik kan je vertelllen zelfs de oudste inwoonster van Haalderen loopt nog sneller

geen idee wat ze die avond en nacht allemaal hebben gedaan, maar die tip zouden wij nog graag ontvangen. van een slakkegang naar de snelheid van een F1 wagen na 1 avond carnavallen hebben wij nog nooit mee gemaakt eerder andersom. Hierna kon het feest dan echt losbarsten en met seven days in huis kan het niet anders dan dat het een mega feest word. Wat was het een geweldige start van de carnaval 2019!!  

Zondag:

Zondag werden we om 12 uur opgehaald door de prinsenwagen, helaas bleek dat de weergoden het niet zo goed met ons voor hadden, ingepakt in regenponcho’s gingen we de wagen op. Aangekomen bij het Moosplein sloten de meiden van de dansgarde bij ons aan. Ondanks dat het slecht weer was waren wij blij dat er toch moeite werd genomen om mee te doen aan de optocht. Maar niet alleen aan de optocht, ook waren wij blij dat er velen mensen de moeite hadden genomen om de optocht te bewonderen. Tijdens de optocht hebben wij samen met onze Hofdame genoten, velen mensen vroegen of dat we het koud hadden maar dat was helemaal niet het geval. Doordat we vollop aan het zwaaien waren en met de meiden van de garde aan het hossen hadden we het aardig warm. Maar ook hadden we een warm gevoel als we naar de mensen keken die mee deden aan de optocht en door alle mensen die aan de kant naar ons terug zwaaide, al misten we wel enkele gezichten die beter zaterdagavond al met de club van de formule 1 hadden kunnen praten want die waren alleen maar verder afgetakeld en die konden helaas niet aanwezig zijn zondag. 

Wat we ook erg fijn vonden was dat er duidelijkheid kwam op het bord schilder zoekt kwast ipv boer zoekt vrouw word voortaan schilder zoekt kwast uitgezonden! Na de optocht werd er nog gezellig gefeest in de kolk gevolgd door de prijsuitreiking die ook voor ons spannend was want de jury liet niks los. Deelnemers heel erg bedankt voor het mee doen we zijn nu al benieuwd waar jullie volgend jaar mee komen. Nadat het bij de Kolk op het einde liep was het eigenlijk tijd om naar huis te gaan, we konden met onze wagen helaas niet naar de optocht in Gendt want door de regenval is er kortsluiting ontstaan en werkte de verlichting niet meer. De bouwers van de Lego wagen dachten hier anders over en onder begeleiding van Stiwan, Evelien en Roy mochten we met hun mee naar Gendt. Wat zijn we julie dankbaar hiervoor. En daar sta je dan bovenop een wagen gebouwd door de jeugd uit Haalderen, dan ben je toch wel trots dat de jeugd Haalderen met zo’n wagen op de kaart zet. Ook was het wel erg grappig doordat wij helemaal bovenop stonden en veel mensen je niet op die wagen verwachten, de mensen je ook niet zien. Wat hebben wij genoten van de jeugd uit Haalderen. 

Maandag:

Vandaag starten we met een bezoekje aan de oudste inwoonster van Haalderen, We werden laaiend enthousiast ontvangen, nadat het tegeltje was overhandigd met een kleinigheidje van ons werden we verzocht om plaats te nemen. We kregen wat te drinken aangeboden en werden verwend met taart. Het was al snel erg gezellig en de toon werd hellemaal gezet toen de dochter van Marie die juf op de basisschool is, wist te vertellen dat Roy in groep 8 toen alle kinderen mochten vertellen hoe hun toekomst eruit zag de rij van grote huizen, mooie auto’s afsloot met de woorden, dat is allemaal mooi voor jullie maar de mooiste vrouw gaat met mij mee naar huis zei. We weten inmiddels allemaal dat hij de mooie vrouwen inderdaad mee krijgt, maar niet naar huis of is er na maandagochtend wat veranderd? nou, dat mogen jullie aan Roy zelf vragen.

Nadat we gezellig hadden gezeten was het tijd om met het Fruhshoppen te starten. Dit jaar begonnen we bij Hent’s cafe, nadat iedereen een momentje nodig had om op gang te komen werd het bar gezellig bij Hent en voordat je het in de gaten had was het alweer tijd om naar de Kolk te gaan, nadat we hier nog even gehost hadden was er even een kleine onderbreking om te gaan eten, Geert had weer voor een heerlijk buffet gezorgd.

Na het eten konden we weer vollop verder hossen op de muzikale deuntjes verzorgt door Mighty Mike. Rond 21 uur vonden we het genoeg geweest en besloten we om samen met onze hofdame naar huis te gaan om onze laatste hele dag als prinsenpaar en hofdame te kunnen knallen.

Dinsdag

Dinsdagmiddag stond in het teken van de jeugd, wat was onze hofdame in haar element. Helaas dit jaar zonder jeugdraad en jeugdprinsenpaar. Toch was het podium erg in trek bij de jeugd en komt er hopelijk in de toekomst verandering in. Wij vinden ze in ieder geval als prinsenpaar allemaal geschikt want wat kan de jeugd van Haalderen feesten zeg, hoe klein of groot ze ook waren de hele tent ging als een jojo. Ook werden er optredens verzorgt door de garde maar naast de optredens van de dames mochten we ook genieten van een optreden van de gidsen en zelfs de vrouwlijke michael jackson was aanwezig, dat in combinatie met alle talenten die tijdens het hossen op de vloer rond dansten maakt het plaatje compleet hoor: Haalderen got Talent!! Tussendoor werden er wat spellen gedaan en er was een loterij, onze hofdame had de eer om alle lootjes te trekken, dat nam ze serieus op en mama kreeg regelmatig commentaar dat ze nog niet zo goed geschud had. Ondanks dat ze het erg leuk vond om te doen, had ze het wel even moeilijk dat ze de prijsjes waaronder een paardenschilderij weg moest geven. Onze kleine geluksvogel had dan ook geluk dat een bekende een prijsje afstond aan haar, wat was ze gelukkig. Na nog een tijdje hossen was het tijd om te gaan en de gelukkigheid sloeg meteen om in verdriet. Ze wilde niet naar huis ondanks dat wij haar uitlegde dat iedereen naar huis ging en bleef ze verdrietig. Thuis kwam de aap uit de mouw, het was haar laatste middag als hofdame! Het besef maakte haar erg verdrietig want ze had het zo leuk gehad. Thuis hebben we haar uitgelegd dat het nog niet helemaal is afgelopen en dat ze nog tot november hofdame is, daarna kan ze al bijna starten bij haar idolen de dansgarde

Na wat gegeten te hebben konden we ons opmaken voor de laatste avond, de vaute avond. Het voelde ondanks dat we in november ons echte afscheid hebben ook wel een beetje als onze laaste avond als prinsenpaar. We regeerde voor het laatst in het Baggergat. De burgermeester kwam de sleutel ophalen om het hef weer in eigen handen te nemen maar dat ging natuurlijk niet zomaar want die 2 jaar zijn omgevlogen en we wilden de sleutel maar zo niet afgeven. Daarom had de prins de sleutel aan een slot om zijn nek gelegd

helaas was de burgermeester niet onder de indruk en ging de sleutel toch echt met haar mee. Nadat de sleutel was ingeleverd en er nog wat onderscheidingen zijn uitgedeeld zat het officiele gedeelte erop en kon de vaute party van start gaan, nou op de overwinning van Ajax na was echt alles vaut. Een polonaise op de muziek van paradise by the dashboard light, een prins in de (bijna) blote kont en een prinses die in plaats van met de lift haar time of her life had met stage diven. En voor je het weet is het alweer tijd voor het laatste nummer en de steken af te doen. Tijdens you never walk alone, kwamen de tranen, tranen van geluk want wat hebben wij genoten en dankzij jullie allemaal liepen we niet alleen want carnaval vieren doe je met z’n allen. Nadat de steken af waren gegaan en we elkaar bedankt hadden voor een geweldige carnaval gingen we bij ons thuis nog even verder. Om 4 uur vonden we het mooi geweest en gingen we moe maar voldaan naar bed om morgen nog 1x samen te komen om haring te happen.

Woensdag

Woensdag avond kwamen we nog eenmaal bij elkaar om de dagen af te sluiten met haring happen. Onder het genot van een drankje konden we nog even rustig napraten over afgelopen dagen. Het was wederom gezellig maar aan alles komt een eind zo ook aan carnaval 2019, wat hebben we genoten!! We willen iedereen dan nogmaals bedanken voor afgelopen dagen!! Gelukkig hebben we nog een uitje voor de boeg en het scepterfeest. In november zal ons definitieve afscheid zijn, wij hopen dat jullie er dan allemaal zijn om afscheid van ons als prinsenpaar te nemen en een knallende start te maken met het nieuwe prinsenpaar. Na ons afscheid gaan wij verder binnen de vereniging in een ander functie dus jullie zijn nog niet van ons af!!