Dansgarde

Het dansgarde verhaalEen jaar na de oprichting van Carnavalsvereniging De Kleibakkers in 1983 werd een eigen dansgarde in het leven geroepen. Sindsdien verzorgen De Kluutjes ieder seizoen een geheel nieuw optreden voor eigen publiek. Af en toe wint de dansgarde zelfs prijzen elders in de regio.

Veel verloop, maar de liefde blijft

De trainingen vonden in het begin één keer per week plaats in Parochiehuis De Blauwe Pan of in zalencentrum De Kolk. Er werd dan getraind voor de jaarlijkse gardedans en in november begon de groep aan de showdans, die de meeste keren een showthema had. Zo kwamen onder andere Een Poppenkraam, Thriller, Grease, Annie en De Tovenaar van Oz aan bod.

Om alles voor de dansgarde in goede banen te leiden, werd tevens een gardecommissie opgericht. Het enige bestuurslid was destijds Mirjam Grotenhuis. Willy Brinkman, Annelies Roelofs en Nelly Jansen namen samen met Lies de Wijse en Wilma Ebben de kleding voor hun rekening.

In de loop der jaren is er veel verloop geweest van trainsters en gardemeisjes. De dansgarde heeft onder andere training gehad van Jolanda en Birgit Puntman, Lidia Berns, Astrid Maassen, Ingrid Laracker, Miranda van Beusichem,  Corina Wismans, Jenny Leijser en Renate Laracker, die bijna vijftien jaar training heeft gegeven. In deze periode is het aantal Kluutjes tot twintig opgelopen (de garde en de prinsengarde). Ook de rol van Leo van Heumen mag niet vergeten worden. Hij introduceerde een aantal veranderingen, waaronder meer eenheid en een betere organisatiestructuur.

Tegenwoordig verzorgen Mirna Reijmers, Britta Reijmers en Lesley Paul de trainingen. Vaak zijn de meisjes zo enthousiast dat de liefde voor de dansgarde blijft. Zo begon Mirna in 2000, Britta in 2001 en Lesley in 2002 als klein danseresjes bij De Kluutjes (zie foto) om uiteindelijk als trainster te eindigen.

Prijzen

Sinds 2000 is er wel het een en ander veranderd. Zo vond een wisseling plaats van de gehele dansgardecommissie. Ook de gehele prinsengarde nam afscheid en ging verder als Revange. Na drie succesvolle jaren viel die groep uiteen doordat alle danseressen hun eigen weg gingen. Annelies Roelofs, Nelly Jansen en Mirjam Wigman hielden het eveneens voor gezien. Vanaf dat moment ligt de verantwoording van de kleding bij Helma Leijser en Miranda Brugman. Renate Laracker is als bestuurslid eveneens verbonden gebleven bij de gardecommissie en helpt mee aan de uiterlijke verzorging. Voor de trainingen werden De Kolk en de Blauwe Pan ingeruild voor de gymzaal van basisschool De Wieling, waar wekelijks door de dansgarde wordt getraind.

De dansgarde heeft tegenwoordig gardejurkjes in de kleuren die de hele vereniging kenmerken: bordeauxrood en zwart met zilveren accenten, gemaakt en ontworpen door Renate Laracker. De opbouw van het seizoen bleef ongewijzigd. Nog steeds is er een gardedans tijdens de pronkzitting en een showdans met de carnaval. Ook treden ze jaarlijks op tijdens de sleuteloverdracht van het jeugdcarnaval in Lingewaard. Eén keer per jaar neemt de dansgarde deel aan het dansgala van Lingewaard, een door de Geintrappers uit Bemmel verzorgd danstoernooi voor dansgroepen uit de hele regio. Vrijwel alle verenigingen uit Lingewaard doen mee. Dankzij het enthousiasme van de meiden sleepten De Kluutjes verschillende keren prijzen in de wacht.

Meedoen?
Momenteel zitten we met twintig Kluutjes aan het maximum en daarom is er een wachtlijst. Toch blijven nieuwe aanmeldingen welkom. Lijkt het je leuk om mee te doen en woon je in Haalderen? Kom dan eens naar ons kijken tijdens de pronkzitting of een van de carnavalsdagen. Kijk in de agenda op deze website wanneer.


Prinsengarde 2022

Lynn van Hoogstraten
Noa Arends
Jill Strick
Danique Brous
Ruth Kroezen
Amy van Ingen


Garde 2022

Boven: Nikki Bakker, Sterre Timmermans, Tess Bakker, Milly Jansen van Beek, Iris Huisman, Daphne van Vorsselen

Midden: Miley de Haan, Isabeau Wismans, Floor Jansen, Jelyn Stoffels

Onder: Merel-lou Uiterwaal, Indy Arends, Maud Huisman

Dansgarde commissie 2022

Filou Abbink
Sandy van Ingen
Ester Schouten

Prinsengarde 2020

Noa Arends
Ruth Kroezen
Jente Coesmans
Isa Bouwman
Anne-Laura Uiterwaal
Maaike Cools

Garde 2020

Boven: Lynn van Hoogstraaten, Sterre Timmermans, Jill Strick, Tara Nieuwenhuis, Luna Timmermans

Onder: Indy Arends, Isabella van Krevel, Amy van Ingen, Iris Huisman, Tess Bakker

Dansgarde commissie 2020


Sabrina Uiterwaal, Shari Fölker, Filou Abbink, Esther Schouten

Dansgarde commissie 2016-2017

Van links naar rechts: Miranda Brugman, Renate Laracker, Mirna Reijmers, Britta Reijmers, Lesley Paul, Helma Leijser

Dansgarde 2009

Achter van links naar rechts: Lissa Reijmers, Mirna Reijmers, Sylvana Hoogmoed, Sylvana Hoogmoed, Britta Reijmers, Jacky Janssen en Marloes Hubers.
Midden: Denise Coenders, Anouk Weijers, Puck Lentjes, Fleur Hubers, Filou Abbink, Jessie Vermasen, Vera Laracker en Nienke Weijers.
Voor: Lianne Maassen, Quincy Alofs, Demi Plönes, Romy Sweers, Sterre Laracker en Inge Maassen.

Dansgarde 2006

Achter van links naar rechts: Jenny Leijser (trainster) Britta Reijmers, Lesley Paul, Marloes Hubers, Mandy v. Aalten, Mirna Reijmers, Sharon Reijmers en Renate Laracker (trainster).
Midden: Lieke Verschoor, Joyce Coenders, Jacky Janssen, Nikita Kanjer, Annick v. Moerkerk, Sylvana Hoogmoed en Lissa Reijmers.
Voor: Nienke Lentjes, Eva v. Zadelhoff, Fleur Hubers, Anne-Fleur Wismans en Rosa Bosveld.
Schuin voor: Links Jessie Vermasen, rechts Vera Laracker.

Dansgarde 1985

Van links naar rechts (achter): Brigitte Puntman (trainster), Clarinda Boerboom, Angelique Peters, Sjanneke Joosten, Bianca Hol, José Veltman, Yvon Puntman, Jolanda Puntman (trainster)

Dansgarde

Dansgarde

Boven: Anneke Wigman, Carola Roelofs
Midden: Judith van Swaay, Elma Begovic, Pieta Braam, Judith Spanbroek, Mara Alofs, Karin Arendsen
Onder: Jenny Leijser, Tara Braam