Jan de Schutter en Miranda

Jan de Schutter en Miranda

Het begin

Geert Maassen kwam bij ons aan de deur. Normaal zag je hem nooit, maar wel bij mijn ouders (Miranda). Jan liet hem binnen. Even over ditjes en datjes gepraat. Jan zei tegen hem: “Kom maar met de vraag, want ik weet al waarom je hier bent.” Nou, dat was een klein weekje nadenken. In het verleden is Jan schutterskoning geweest in Ooij. Daarna ook vijf jaar keizer. Ik was daar natuurlijk ook bij betrokken. Jan vond dat hij het moest doen. En ik kende de carnavalsvereniging al, omdat ik de eerste hofdame was van jeugdprins Rodney Brinkman.

Foto’s

Hoe het verder ging…

Ik vond het een uitdaging voor Jan om de mensen in het dorp beter te leren kennen. Je kunt wel zeggen dat dat gelukt is! Nadat we eenmaal ja hadden gezegd, moesten we kleren kopen en een smoes bedenken om iedere keer weer oppas te regelen voor Nick, toen een jaar oud. Maar dat lukte aardig. Een week voor de pronkzitting zei mijn moeder nog: “Oh ja, volgende week krijgen ze een nieuwe prins in Haalderen.” We werden er wel wat zenuwachtig van…
Op de avond van de onthulling zeiden we dat we een feestavond hadden van de schutterij en Nick zou bij opa en oma in Ooij slapen. Dat was een leugentje om bestwil. ’s Avonds zaten we in ons complete tenue thuis op de bank om opgehaald te worden door Geert Maassen. De doos in…De onthulling…Iedereen was verrast…Het publiek kende mij wel, maar Jan was de grote onbekende. Dat duurde overigens niet lang. Jan heeft bewezen wat feesten is.
Een van de mooiste momenten was de verlichte optocht in Gendt, die toen voor het eerst werd georganiseerd. Het duurde lang, de kou deed ons rillen, maar het was beregezellig! Ook leuk was het lied ‘Muuske Stil’…dat deden we en doen we nog steeds iedere keer. En toen was ineens de scepter weg. We kregen hem op een zaterdagavond in een kooi terug van Bert en Geert. Al met al kunnen we wel zeggen dat we twee fantastisch jaren hebben gehad als prinsenpaar van ’t Baggergat. We zouden het zo weer doen…Toen een nieuw prinsenpaar onze taak overnam, ging Jan bij de Raad van Elf en ik sloot mij aan bij de garde- en programmacommissie.