Carnaval in het Baggergat een groot succes!

Carnaval in het Baggergat een groot succes!

Jeetje, er is zoveel gebeurd dat ik niet weet waar ik beginnen moet. De week voor carnaval zijn wij naar het prinsentreffen in Nijmegen geweest. Dit is een evenement van De Gelderlander. Hier komen alle prinsen prinsessen, jeugdprinsen, hofdames en presidenten van Gelderland samen om met z’n allen op de foto te gaan. Samen met prins Bas en prinses Iris hadden wij een mooi plaatsje in het midden van de foto.

Taarten bakken
’s Middags was het tijd voor taart. Met alle prinsen en prinsessen van Lingewaard hebben wij een prachtige taart gebakken… versierd. Deze taart wilden wij graag uitreiken aan een persoon die veel voor de carnaval betekent en zeker ook voor ons heel veel heeft gedaan. Onze president Vincent van Leeuwen, Monique, Lars, Bas en Imke hadden deze taart zeer zeker verdiend. Bij café Haalderen is hij overhandigd, waar vele raadsleden met hun gezinnen getuige van zijn geweest. De taart was heerlijk!

De Carnaval breekt los
Vrijdag 28 februari op pad naar de jongste inwoner van Haalderen. Samen met president Vincent en voorzitter Anja gaan wij op bezoek bij de familie Meijs om hun prachtige mannetje Javi welkom te heten in het Baggergat. Prins Erwin van Zottendaal heeft Javi onderscheiden als jongste inwoner van Haalderen en natuurlijk een bloemetje en een mooie herinnering van ons bezoek. Onder het genot van koffie, thee en beschuit met muisjes was het erg gezellig en voordat we het wisten gingen we alweer verder.

Nu naar de oudste inwoner van Haalderen. Mevrouw Huting zat samen met haar drie dochters en schoonzus al op ons te wachten. We werden hartelijk ontvangen en hebben genoten van alle varhalen van vroeger en de prachtige foto’s die ze hadden klaarliggen van de carnaval in de jaren 60 en 70 in Haalderen.

Zaterdag sleuteloverdracht
Vandaag vroeg uit de veren en snel naar de kapper. We gaan naar de sleuteloverdracht, dat dit jaar plaatsvindt in Bemmel. Om tien uur zijn we bij Het Wapen in Bemmel, de stemming zit er al goed in, de dweilorkesten zijn aan het spelen. We wandelen met alle verenigingen van Lingewaard naar het beeld van ???. Hier drinken we met alle prinsenparen en presidenten een Schrobbelèr, proost!

Daarna vindt de sleuteloverdracht plaats bij de Roskam. Wij hadden dit nog nooit meegemaakt en wisten dan ook niet wat ons te wachten stond. Elk prinsenpaar wordt één voor één naar binnen gehaald en toegejuicht. Dat geeft al een mooi gevoel, het is een dag met optredens van alle verenigingen en de Orde van de Vlinder wordt uit gereikt. Deze is in Haalderen voor Helma Leijser en Miranda Brugman. Dames, gefeliciteerd! Jullie hebben dit verdiend. Uiteindelijk krijgen we de sleutel van onze burgemeester… Het feest kan beginnen!

’s Avonds naar De Kolk, waar het avondfeest losbarst. Eerst onze familie en vrienden onderscheiden, wat fijn dat ze erbij waren om deze avond met ons te vieren. Wij als prinsenpaar hebben genoten en waren blij met de grote opkomst en iedereen was zo mooi verkleed.

De optocht

Zondagochtend, de zon schijnt, het is prachtig weer. De prinsenwagen komt ons thuis ophalen en zo rijden wij naar de verzamelplek bij De Kolk. Samen met de meiden van de dansgarde rijden we met een mooie optocht door Haalderen. Het weer is goed en er staan veel mensen aan de kant die de optocht komen bekijken. We vinden het een hele belevenis en proberen dan ook om alle kinderen langs de weg van snoep te voorzien.

Bij aankomst bij de feestzaal De Kolk is het al lekker druk en de stemming zit er goed in. Rond vijf uur gaan we weer verder om een hapje te eten want ’s avonds staat de verlichte optocht in Gendt op het programma. Het weer was nog steeds erg goed en met alle raadsleden op de kar gaan wij gezamenlijk naar Gendt. Wat een drukte langs de kant van de weg om deze optocht te bekijken. We kunnen alleen maar zeggen: het was geweldig wat een feest, zingen, dansen en zwaaien op de kar. Top! Het was een mooie dag. Moe en voldaan kropen we ’s avonds prinselijk in ons bed.

De maandag konden we rustig beginnen. Heerlijk! Rond 13.00 uur naar de Tichel, de sfeer was nog rustig, iedereen moest nog even op gang komen. Deze dag wordt er bij alle kroegen een foto van het prinsenpaar aangeboden. Diny was hier erg blij mee en zette deze dan ook gelijk in een prachtig lijstje. Na een paar borreltjes was het tijd om naar Café Haalderen te gaan. De muziek stond al lekker hard en ook hier werden we hartelijk ontvangen. Party time! De tijd gaat zo snel. Anja blaast op de fluit en op naar De Kolk. Hier hebben wij lekker gegeten en gekletst en voor we het in de gaten hadden kwamen de eerste kinderen voor de jeugddisco alweer binnen.

Wat waren de kinderen allemaal mooi verkleed en wat hadden ze zin in een feestje. Het was een dolle boel. Samen met prins Bas en prinses Iris op de Wii, daarna de polonaise en roeien op de grond. Deze jongens en meisjes weten wel hoe ze carnaval moeten vieren. Bij binnenkomst kregen alle kinderen een lot. Prins Erwin heeft dan ook vele prijsjes verloot onder de kinderen. Rond 20.30 uur gingen de kids met een glimlach op hun gezicht naar huis.

De laatste dag

Wat gaat het toch snel. Dinsdagmiddag kindermiddag. Deze middag staat in het teken van de jeugdprins en zijn prinses, die het weer geweldig doen. Voor ons heerlijk genieten, we maken overal een praatje, drinken een borreltje en kijken naar alle kinderen die weer zo mooi verkleed zijn. Ook de allerkleinsten zijn op de dansvloer aanwezig. Om half vier komt er een verrassings optreden. Drie jongens – Brain, Luuk en Lars – verkleed als de Heidezangers, deden een spetterend optreden. Wauw, geweldig gedaan!

En dan breekt de laatste avond aan…

De laatste keer voor deze carnaval trekt Erwin zijn prinsenpak aan en ik natuurlijk mijn jurk. We hebben er zin in om met al deze lieve mensen de avond door te brengen. De burgemeester met haar afgevaardigden komen dan ook de sleutel ophalen. Ja, jammer, maar hij moet weer terug. Vincent de president heeft dan ook een prachtig woordje voor de burgemeester, het was ‘muskes stil’ in de zaal toen onze president aan het woord was. Vincent, bedankt voor ALDI mooie woorden.

Om een paar seconden voor twaalf gaat de klok tikken en om 0.00 uur worden alle steken afgezet en met treurmuziek, gevolgd door de Raad van 11, het bestuur en de dames, lopen wij de zaal uit en bedanken elkaar voor deze geweldige dagen. Wij Prins Erwin van Zottendaal en Prinses Eleny willen dan ook iedereen bedanken en zeker ook de prinskeuzecommissie die dit voor ons mogelijk heeft gemaakt.

ALAAF!